Рання овочева продукція: як вберегти здоров’я!
З настанням весни на прилавках магазинів та ринків області з’явився великий асортимент овочевої продукції, який з кожним днем збільшується. Слід пам’ятати, що ранні овочі, особливо тепличні містять в собі таку приховану загрозу, як нітрати.
Нітрати від природи є у всіх рослинах тому, що без них неможливий нормальний ріст і розвиток, однак їх кількість може бути різною і виходити за «рамки дозволеного». Зокрема «недобросовісні виробники» свідомо перевищують допустимі дози добрив, у результаті чого отримують апетитні на вигляд овочі та фрукти.
Цікаво, що нітрати є постійно присутніми в організмі людини в незначній кількості, частина яких легко виводиться. Небезпека виникає тоді, коли спостерігається надлишок цих речовин. Потрапивши до шлунково-кишкового тракту нітрати в процесі хімічних реакцій частково відновлюються до нітритів. Останні при надходженні в кров можуть викликати метгемоглобінемію, а також пригнічення активності ферментних систем, що беруть участь в процесі тканинного дихання, тобто відбувається «кисневе голодування» клітин і тканин. При вживанні високих доз нітратів можуть проявлятись симптоми нітратного отруєння: нудота, задуха, посиніння шкірних покривів та слизових оболонок, діарея.
Особливо небезпечним є вживання овочевій продукції з перевищенням допустимих меж нітратів для дітей, вагітних жінок, осіб похилого віку, хворих на анемію, серцево-судинну та дихальну системи.
Позбутися нітратів в овочах повністю неможливо, а от зменшити їхню кількість цілком можна. Дотримання кількох рекомендацій допоможе знизити вміст нітратів в овочах:
1. Кількість нітратів зменшується при обробці овочів (мийці, варінні, смаженні, тушкуванні і бланшуванні). Так, при вимочуванні – на 20-30%, а при варінні – на 60-80%. У капусті – на 58%, у столовому буряку – на 20%, у картоплі – на 40%. Втім при посиленій мийці і бланшуванні овочів у воду йдуть не тільки нітрати, а й цінні речовини: вітаміни, мінеральні солі.
2. Старі бульби картоплі слід залити однопроцентним розчином кухонної солі. Але картопляний відвар у їжу використовувати не можна, тому що при варінні нітрати переходять у відвар. При приготуванні пюре з картоплі краще використовувати кип’ячене молоко, а не воду, в якій варилася картопля.
3. У патисонів, кабачків і баклажанів необхідно зрізати верхню частину, яка примикає до плодоніжки.
4. Овочі треба очищати від шкірки, а у пряних трав треба викидати їхні стебла і використовувати тільки листя.
5. В огірків, буряка, редьки до того ж треба зрізати обидва кінці, тому що в них найвища концентрація нітратів.
6. Зберігати овочі треба в холодильнику, тому що при температурі +2°С неможливе перетворення нітратів на більш отруйні речовини – нітрити.
7. Потрібно в достатній кількості використовувати в їжу вітамін С (аскорбінову кислоту) і вітамін Е, тому що вони знижують шкідливий вплив нітратів і нітритів.
8. При консервуванні зменшується на 20-25% вміст нітратів в овочах, особливо при консервуванні огірків, капусти, тому що нітрати йдуть у розсіл і маринад, які через це потрібно виливати при вживанні консервованих овочів у їжу.
9. Салати слід готувати безпосередньо перед їхнім вживанням і відразу з’їдати, не залишаючи їх на зберігання, тому що відбувається накопичення нітратів.
10. При зберіганні овочів у відкритих ємностях разом із гнилими овочами збільшується вміст нітратів у них. Не слід переробляти коренеплоди моркви або плоди томатів, пошкоджені гниллю. Не можна зберігати овочі биті, пошкоджені. Головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області закликає вас – купуючи овочі та фрукти, цікавтесь у продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, якість та безпечність. Наприклад, на ринках кожен продавець зобов’язаний мати висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, в якому можна знайти необхідну інформацію, зокрема і про рівень нітратів у перевірених овочах, фруктах, ягодах і зелені. У магазинах на кожну партію продукції повинні бути товаротранспортні накладні. При купівлі надавайте перевагу тільки свіжим, стиглим овочам та фруктам.