Білокоровицька громада
Житомирська область, Коростенський район

Рання овочева продукція: як вберегти здоров’я!

Дата: 01.05.2025 09:44
Кількість переглядів: 9

Фото без опису

 З настанням весни на прилавках магазинів та ринків області з’явився великий асортимент овочевої продукції, який з кожним днем збільшується. Слід пам’ятати, що ранні овочі, особливо тепличні містять в собі таку приховану загрозу, як нітрати.

  Нітрати від природи є у всіх рослинах тому, що без них неможливий нормальний ріст і розвиток, однак їх кількість може бути різною  і виходити за «рамки дозволеного». Зокрема «недобросовісні виробники» свідомо перевищують допустимі дози добрив, у результаті чого отримують апетитні на вигляд овочі та фрукти.

   Цікаво, що нітрати є постійно присутніми в організмі людини в незначній кількості, частина яких легко виводиться.  Небезпека виникає тоді, коли спостерігається надлишок цих речовин. Потрапивши до шлунково-кишкового тракту нітрати в процесі хімічних реакцій частково відновлюються до нітритів. Останні при надходженні в кров можуть викликати метгемоглобінемію, а також  пригнічення  активності ферментних систем, що беруть участь в процесі тканинного дихання, тобто відбувається «кисневе голодування» клітин і тканин. При вживанні високих доз нітратів можуть проявлятись симптоми нітратного отруєння: нудота, задуха, посиніння шкірних покривів та слизових оболонок,  діарея.

     Особливо небезпечним є вживання овочевій продукції з перевищенням допустимих меж нітратів для дітей, вагітних жінок, осіб похилого віку, хворих на анемію, серцево-судинну та дихальну системи.

     Позбутися нітратів в овочах повністю неможливо, а от зменшити їхню кількість цілком можна. Дотримання кількох рекомендацій допоможе знизити вміст нітратів в овочах:

1. Кількість нітратів зменшується при обробці овочів (мийці, варінні, смаженні, тушкуванні і бланшуванні). Так, при вимочуванні – на 20-30%, а при варінні – на 60-80%. У капусті – на 58%, у столовому буряку – на 20%, у картоплі – на 40%. Втім при посиленій мийці і бланшуванні овочів у воду йдуть не тільки нітрати, а й цінні речовини: вітаміни, мінеральні солі.

2. Старі бульби картоплі слід залити однопроцентним розчином кухонної солі. Але картопляний відвар у їжу використовувати не можна, тому що при варінні нітрати переходять у відвар. При приготуванні пюре з картоплі краще використовувати кип’ячене молоко, а не воду, в якій варилася картопля.

3. У патисонів, кабачків і баклажанів необхідно зрізати верхню частину, яка примикає до плодоніжки.

4. Овочі треба очищати від шкірки, а у пряних трав треба викидати їхні стебла і використовувати тільки листя.

5. В огірків, буряка, редьки до того ж треба зрізати обидва кінці, тому що в них найвища концентрація нітратів.

6. Зберігати овочі треба в холодильнику, тому що при температурі +2°С неможливе перетворення нітратів на більш отруйні речовини – нітрити.

7. Потрібно в достатній кількості використовувати в їжу вітамін С (аскорбінову кислоту) і вітамін Е, тому що вони знижують шкідливий вплив нітратів і нітритів.

8. При консервуванні зменшується на 20-25% вміст нітратів в овочах, особливо при консервуванні огірків, капусти, тому що нітрати йдуть у розсіл і маринад, які через це потрібно виливати при вживанні консервованих овочів у їжу.

9. Салати слід готувати безпосередньо перед їхнім вживанням і відразу з’їдати, не залишаючи їх на зберігання, тому що відбувається накопичення нітратів.

10. При зберіганні овочів у відкритих ємностях разом із гнилими овочами збільшується вміст нітратів у них. Не слід переробляти коренеплоди моркви або плоди томатів, пошкоджені гниллю. Не можна зберігати овочі биті, пошкоджені. Головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області закликає вас – купуючи овочі та фрукти, цікавтесь у продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, якість та безпечність. Наприклад, на ринках кожен продавець зобов’язаний мати висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, в якому можна знайти необхідну інформацію, зокрема і про рівень нітратів у перевірених овочах, фруктах, ягодах і зелені. У магазинах на кожну партію продукції повинні бути товаротранспортні накладні. При купівлі надавайте перевагу тільки свіжим, стиглим овочам та фруктам.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь