Білокоровицька громада
Житомирська область, Коростенський район

#тияк: Наталія Остапченко долучилася до десятого засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я

Дата: 11.06.2024 14:29
Кількість переглядів: 48

Фото без опису

Перша заступниця начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко взяла участь у десятому засіданні Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я, яке відбулося в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської з розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?». Також участь у засіданні взяла радниця начальника Житомирської ОВА з гуманітарних питань і ментального здоров‘я Ірина Гладка, а також члени регіональної координаційної ради з питань громадського здоров’я при Житомирській ОВА.

 

Під час засідання учасники поділилися напрацюваннями у своїх областях, які допоможуть розбудовувати якісну систему з підтримки ментального здоров’я українців.

 

Також на засідання була продемонстрована цільова модель системи у сфері психічного здоров’я та психосоціальної підтримки. Документ вже отримав підтримку експертної і наукової спільноти, високу оцінку Всесвітньої організації охорони здоров’я. На базі цільової моделі підготовлено комплексний законопроєкт про психічне здоров’я, який в тому числі передбачає встановлення чітких правил для фахівців у сфері ментального здоров’я через механізм сертифікації.

 

Цільова модель також ініціює надання нових сервісів з урахуванням наявних ресурсів. За підтримки Міністерства соціальної політики України та Координаційного центру КМУ створюються безбар’єрні простори відновлення українців. Такі Центри життєстійкості відкриті в 209 громадах у 22 регіонах країни – кожен заклад пропонує спектр психосоціальних послуг, актуальних саме для конкретної території. Вже на сьогодні підготовлено понад 430 фахівців, що працюють у центрах.

 

Один із принципів, закладених у Цільову модель – каскадувати плекання стійкості з загальнонаціонального рівня на регіональний. Щоб отримувати сигнали з громад, налагодити зв’язок з різними цільовими аудиторіями – було започатковано новий формат психоедукації, Дні спільнодії.

 

рактичні інструменти для піклування про ментальне здоров’я та плекання стійкості постійно вдосконалюються – у різних форматах, для різних аудиторій, під різний запит. Є аптечки самодопомоги для дітей і дорослих, якими зручно користуватися у смартфоні. Є посібники з базовими навичками турботи про себе та інших. Є довідники, освітні серіали та навіть анімований комікс – усі ці продукти представлені на оновленій платформі www.HowAreU.com.

 

Супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я забезпечує Координаційний центр з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України за експертного партнерства та підтримки ВООЗ. Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада  Кабінету Міністрів України.

 

Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь