Білокоровицька громада
Житомирська область, Коростенський район

РОЗСІЯНИЙ СКЛЕРОЗ: МІФИ ТА РЕАЛЬНІСТЬ

Дата: 03.06.2024 08:51
Кількість переглядів: 119

СКЛЕРОЗ.jpg

Розсіяний склероз – складна хронічна хвороба, що вражає зорові нерви, головний та спинний мозок, призводить до серйозних порушень й інвалідності. Достеменно поки невідомо, чому виникає розсіяний склероз. Водночас виявлення проблеми на ранніх стадіях запобігає загостренням і сповільнює прогресування хвороби.

ЩО ТАКЕ РОЗСІЯНИЙ СКЛЕРОЗ?

Розсіяний склероз – гетерогенне, хронічне, запальне і демієлінізуюче захворювання центральної нервової системи з ураженням білої речовини головного та спинного мозку. Простіше кажучи, це хвороба, що вражає головний мозок, зорові нерви, спинний мозок і призводить до серйозних фізичних змін й інвалідності.

Більше 2,5 млн людей у світі мають розсіяний склероз. За останні роки поширеність цього захворювання зросла. Причинами можуть бути різні фактори, зокрема – більша тривалість життя пацієнтів, вчасна діагностика: зростає кількість випадків, виявлених на ранніх стадіях.

ПРО ПРИЧИНИ І СИМПТОМИ РОЗСІЯНОГО СКЛЕРОЗУ

Причини розвитку розсіяного склерозу поки невідомі. Вважається, що хвороба розвивається у людей, які генетично схильні до неї. У якийсь момент імунна система “неправильно” відповідає на певний зовнішній подразник (наприклад, вірус інфекційної хвороби) - замість того, щоб атакувати вірус, імунітет починає атакувати оболонки нервових волокон (мієлінові оболонки та клітини, що виробляють мієлін). Так виникає імуноопосередковане гостре, а пізніше — хронічне запалення.

Зазвичай, хоча і не завжди, симптоми розсіяного склерозу розвиваються у 20-40 років. Жінки хворіють в 2-3 рази частіше ніж чоловіки.

Симптоми розсіяного склерозу часто залишаються непоміченими на перших стадіях. Тому обов’язково зверніться до свого лікаря, якщо помітили такі ранні ознаки розсіяного склерозу:

  • погіршення або втрата зору в одному оці, що супроводжується болем при русі очного яблука;

  • подвоєння в очах;

  • прогресуючі порушення чутливості та/або слабкість кінцівок;

  • проблеми з підтриманням рівноваги, нестійкість або незграбність;

  • патологічні відчуття, що поширюються по спині у напрямку зверху вниз, іноді з переходом на кінцівки, при нахилі голови вперед (симптом  Лермітта).

ПРОФІЛАКТИКА

Розсіяний склероз  невиліковний, тому лікування здебільшого націлене на боротьбу з рецидивами для полегшення симптомів.

Існують первинний та вторинний методи профілактики розсіяного склерозу.

Первинний включає в себе необхідність ведення здорового способу життя, що передбачає чергування й розумний розподіл навантажень та відпочинку. Медики рекомендують відмовитися від шкідливих звичок – алкоголю та паління.

Вторинний метод полягає у запобіганні загострень захворювання. Лікарі ставлять перед собою завдання якомога довше утримувати хворого у стані ремісії. Для цього медики використовують препарати превентивної терапії,  які уникають активного розвитку  розсіяного склерозу.

Будьте здорові та не  хворійте!

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь