A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білокоровицька громада
Житомирська область, Коростенський район

КАШЛЮК: ОСНОВНІ ПРАВИЛА БЕЗПЕЧНОГО ПЕРЕБІГУ ХВОРОБИ

Дата: 18.04.2024 11:58
Кількість переглядів: 14

Фото без опису

 

Кашлюк – це вкрай заразне захворювання дихальних шляхів, викликане бактерією. Кашлюк легко поширюється від людини до людини, головним чином повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. Багато дітей, які заразилися кашлюком, страждають від нападів кашлю протягом 4-8 тижнів. Найбільш небезпечне це захворювання для немовлят.

З 2023 року в Україні почала зростати захворюваність на кашлюк (коклюш). За перші два місяці 2024 року зафіксовано 515  випадків захворювання, за аналогічний період минулого року було зареєстровано тільки 27 випадків. Таке зростання захворюваності відбувається за рахунок накопичення значної кількості нещеплених дітей. 95,9% усіх захворілих — діти, 4,1% — дорослі. Найчастіше хворіють діти у віковій групі від 1 до 9 років, рідше 10-14 років. 

Найбільша кількість випадків захворювання на кашлюк у 2023 році зареєстрована у Волинській області (182), в той же час за два місяці 2024 року по кількості випадків лідирує  Рівненська область (111 випадків).

Симптоми

Першими ознаками кашлюку є помірний жар, нежить, кашель, який, як правило, переходить у судомний кашель. У немовлят це може супроводжуватися періодами тимчасового припинення дихальних рухів (апное). Пневмонія є відносно поширеним ускладненням від кашлюку, рідше виникають конвульсії і ураження головного мозку (енцефалопатія).

Симптоми, зазвичай, з'являються через 7-10 днів після інфікування. При перших симптомах, негайно звертайтеся до лікаря.

Як запобігти кашлюку

Основним засобом профілактики кашлюку є вакцинація. Відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей від кашлюку необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення). Якщо з якоїсь причини щеплення пропустили, його потрібно наздогнати якомога швидше.

Усім вагітним жінкам варто робити щеплення від кашлюку, дифтерії та правця в термін від 16 до 32 тижнів під час кожної вагітності незалежно від того, чи вакцинували їх у дитинстві. Це необхідно, щоб захистити дитину від кашлюку в перші місяці життя до отримання нею щеплення.

Для вакцинації дітей проти кашлюку на першому році життя можуть використовуватися вакцини проти кашлюку, дифтерії та правця як з ацелюлярним (АаКДП), так і з цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом. Для вакцинації вагітних застосовується вакцина АаКДП-М.

Рекомендації батькам

Для того, щоб вберегти вашу дитину від кашлюку, вона повинна отримати рекомендований курс щеплень. Якщо у вашій сім'ї є старші діти і ви плануєте поповнення, пам'ятайте, що старші діти, які не отримали всі щеплення від кашлюку, несуть загрозу немовляті.

Якщо вашій дитині поставили діагноз “кашлюк”, ви повинні дотримуватися правил, які полегшать перебіг  хвороби, а саме:

1. Дитина повинна перебувати у тихій, мало освітленій кімнаті.

2. Не турбуйте малюка зайвий раз.

3. Постійно провітрюйте кімнату.

 4. Годувати хворих дітей слід малими порціями, після нападу кашлю.

5. Бережіть дитину від впливу подразників, що провокують напади кашлю. 

Важливо не залишати дитину під час нападу на самоті. Коли він почався, потрібно посадити дитину на коліна та тримати, трішки нахиливши вперед. Ви повинні бути з дитиною поруч, поки вона не почне рівномірно дихати після кашлю. Спіть з дитиною в одній кімнаті, щоб під час нападу кашлю бути поруч.

Батьки повинні вміти визначати частоту серцебиття, дихання, тривалість нападу кашлю та дотримуватися рекомендацій лікаря.

Захистіть своїх дітей від важкої хвороби та ускладнень — робіть усі щеплення за календарем!

Бережіть себе та будьте здорові!

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь