A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білокоровицька громада
Житомирська область, Коростенський район

ЗАБРУДНЕНА ВОДА З КОЛОДЯЗЯ – ПРИЧИНА МЕТГЕМОГЛОБІНЕМІЇ

Дата: 16.04.2024 09:53
Кількість переглядів: 26

В квітні в селі Лісівщина Коростенського районузареєстрований випадок метгемоглобінеміі у дитини двомісячного віку. Як встановлено епідрозслідуванням, причиною захворювання стало використання для приготування дитячих сумішей з використанням неякісної колодязної води.

Водно-нітратна метгемоглобінемія - це хвороба, яка полягає у кисневому голодуванні тканин. При інтоксикації нітратами утворюється велика кількість метгемоглобіну в крові, який не здатний зв’язувати та переносити кисень до органів людини.

Групу підвищеного ризику становлять діти до 3-х років, а особливо немовлята віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з шахтних колодязів та каптажів, яка дуже часто за вмістом нітратів перевищує не відповідає гігієнічній нормі (не більше 50 мг/дм³). Основні симптоми метгемоглобінемії: синюватий відтінок шкіри; стомлюваність; головний біль; задишка.

До захворювання на метгемоглобінемію призводить вживання питної води, переважно з колодязів і криниць, а також продуктів харчування, в основному, рослинного походження з високим рівнем вмісту нітратів.

Нітрати з різних видів хімічних забруднювачів є найнебезпечнішими, які в рослинах накопичуються через підвищений вміст мінеральних та особливо органічних добрив в ґрунті. Ранні овочі, особливо тепличні, містять більше нітратів, ніж ті, що вирощенні пізніше на відкритому ґрунті.

Важливими показниками забруднення питної води децентралізованих джерел водопостачання (криниць, колодязів) є солі аміаку, азотистої кислоти (нітрити) та азотної кислоти (нітрати). Приготування сумішей для дитячого харчування, в яких використовується колодязна вода, що містить велику кількість нітратів, становить основну загрозу отруєння немовлят. Важливим фактором є те, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує її токсичність. Забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах – чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком.

Щоб уникнути отруєнь нітратами необхідно використовувати якісну воду перевірену в лабораторії.

З метою профілактики захворювання на мегемоглобінемію та з метою запобігання отруєнь нітратами необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

1. Не готуйте дитячі суміші з використанням колодязної води, якщо не впевнені в її якості.

2. Не купуйте та не вживайте ранні овочі без наявності результатів лабораторних досліджень на вміст нітратів.

3. Не давайте дітям салати із свіжих овочів, які простояли при кімнатній температурі понад 2 години, оскільки в них за цих умов також наростає вміст нітритів.

4. При перших клінічних проявах отруєння у дітей (проносах, розладах серцево-судинної системи, синюшності шкіряних покровів) слід негайно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою.

5. Забезпечте утримання приватного колодязя в належному стані – своєчасно ремонтуйте та очищуйте його. Двічі на рік, у весняний і осінній періоди, необхідно проводити профілактичну дезінфекцію води у колодязі з наступним лабораторним контролем ефективності проведеного заходу.

 

Коростенське районне управління Головного управління  Держпродспоживслужби в Житомирській області

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь