A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білокоровицька громада
Житомирська область, Коростенський район

Про дотримання правил зберігання пестицидів і агрохімікатів!

Дата: 12.03.2024 13:09
Кількість переглядів: 65

Коростенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області інформує, що під час зберігання  пестицидів і агрохімікатів  потрібно дотримуватися таких пріоритетів, як збереження здоров`я  людини і охорони навколишнього середовища.

Фото без опису

Зберігання та застосування пестицидів та агрохімікатів регулюється Законами України, які є обов’язковими для дотримання всіма підприємствами, установами та організаціями, приватними домогосподарствами та особами котрі здійснюють будь – які дії з пестицидами. Дозволяється транспортування, застосування та зберігання пестицидів і агрохімікатів лише тих, які зареєстровані  та входять до «Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Зберігання пестицидів та агрохімікатів здійснюється відповідно до Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів в народному господарстві, ДСП 8.8.1.2.001-98».

Згідно Державних санітарних правил пестициди і агрохімікати зберігаються на базисних або витратних складах. До базисних складів відносяться прирейкові, пришосейні, районні, міжгосподарчі, до витратних – склади господарств, тваринницьких і птахівницьких комплексів, а також інших організацій.

Базисні склади загального призначення для зберігання пестицидів повинні бути обладнані ізольованими приміщеннями.При відсутності на витратних складах централізованого водопостачання вода повинна доставлятися і зберігатися в спеціальних ємностях. Обладнання складу душовою установкою є обов'язковим. Обладнується "мала каналізація" або здійснюється ємнісне накопичення з регуляторним знешкодженням і вивезенням вмісту в спеціально відведені місця.

Ширина санітарно-захисних зон для базисних складів встановлюється в залежності від їхньої місткості:до 20 т - 200 м; 21-50 т - 300 м; 51-100 т - 400 м; 101-300 т - 500 м; 301-400 т - 600 м; 401-500 т - 700 м; понад 500 т - 1000 м.

При зберіганні на таких складах крім пестицидів мінеральних добрив (в окремих спорудах) санітарно-захисні зони встановлюються, виходячи з кількості пестицидів, що зберігаються. Ширина санітарно-захисних зон для витратних складів повинна бути не менше 200 м.

Агрохімкомплекси і склади пестицидів, повинні мати під'їзні дороги з твердим покриттям. На території цих об'єктів між окремими складськими приміщеннями і функціональними майданчиками обладнують проїзди з твердим покриттям або частина території повністю асфальтується.

Територія складу або агрохімкомплексу повинна бути огороджена, озеленена, мати два виїзди. Площа її повинна бути достатньою для розвороту тракторів із навісними (агрегатованими) обприскувачами та іншою апаратурою.

Вхідні двері складу і брама огорожі повинні замикатися на замок. На дверях повинен бути попереджувальний напис:"СКЛАД ПЕСТИЦИДІВ. СТОРОННІМ ВХІД ЗАБОРОНЕНИЙ".Склад і його територія повинні мати чітке зонування.

Склад пестицидів повинен мати такі функціональні відділення (секції):

а) загальне відділення для зберігання пестицидів;

б) відділення для зберігання пожежо- і вибухонебезпечних речовин;

в) відділення для зберігання надзвичайно небезпечних речовин (1 клас небезпечності).

Складування пестицидів повинно здійснюватися з урахуванням виду препаративних форм, хімічної сумісності і температурних режимів зберігання.

Обов’язково на складах потрібно обладнати побутові приміщення (окремо для чоловіків і жінок) та мати:

а) роздягальню брудного одягу;

б) душову;

в) роздягальню чистого одягу;

г) туалет.

Крім того, повинні бути передбачені приміщення для зберігання спецодягу та індивідуальних захисних засобів, а також кімната для приймання їжі.

Склади пестицидів обладнуються стелажами і полицями. Препарати, які затарені в паперові мішки, металеві бідони, пластмасові і металеві каністри, дерев'яні ящики і поліетиленові пакети, повинні зберігатися на піддонах, що встановлюються штабелями, а також на полицях і стелажах.

Вантажно-розвантажувальні роботи на складах повинні бути механізовані. Вибір засобів механізації (штабелери, монорейки, кран-балки, електрокари, автонавантажувачі та ін.) обумовлюється потужністю складу.

Перебування людей на складі допускається тільки на час приймання і відпуску препаратів, а також при виконанні спеціальних робіт. Всі працюючі в складі повинні мати посвідчення на право роботи з пестицидами. Порядок одержання посвідчення на право роботи з пестицидами здійснюється відповідно до постанови КМУ від 09.05.2023 року № 458.

Всі пестициди, що поступають на склад і що відпускаються зі складу, записуються в пронумеровану, прошнуровану і скріплену печаткою книгу приходу-витрати.Книга зберігається на складі під замком.

Прибирання складу повинне проводитися в міру необхідності, але не рідше одного разу на місяць.

Зберігання пестицидів на складі допускається тільки після одержання САНІТАРНОГО ПАСПАРТА на право одержання, зберігання і застосування пестицидів і мінеральних добрив (додаток 4,ДСП 8.8.1.2.001-98 ).

Паспортизація здійснюється щорічно. При виявленні порушень санітарних правил паспорт вилучається і подальша експлуатація складу забороняється.

Для отримання консультації можна звернутися до Коростенського районного управління ГУ ДПСС в Житомирській області за адресою: м.Коростень, вул.Грушевського, 104 або м.Олевськ, пров.Промисловий, 4А.

Коростенське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Житомирській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь