A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білокоровицька громада
Житомирська область, Коростенський район

Ще раз про небезпеку куріння!

Дата: 06.03.2024 10:26
Кількість переглядів: 65

Фото без опису 

Коростенське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області ще раз нагадує, що питання зниження шкідливого впливу тютюну на здоров’я населення та регулювання обігу тютюнових виробів − ключовий компонент багатосторонньої світової стратегії, до якої приєдналася Україна у 2006 році, ратифікувавши Рамкову конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну.

Реагуючи на виклики сучасного світу, Україна продовжує свій поступ з імплементації єврозаконодавства щодо вмісту шкідливих речовин в продуктах для паління (з вмістом нікотину та без нього, новітніх тютюнових виробах), контролю реклами сигарет, оприлюднення інформації щодо переліку інгредієнтів, використаних у виробництві тютюнових виробів, та обсягу викидів шкідливих речовин, підвищення обізнаності населення про наслідки вживання тютюнових виробів.

Тютюнопаління спричиняє кожний п’ятий випадок смерті осіб віком старше 35 років і щороку вбиває понад 8 млн людей по всьому світу: понад 7 із них – це активні курці і майже 1,2 млн – пасивні. Майже половина дітей у світі регулярно вдихає забруднене тютюновим димом повітря в громадських місцях, а 65 000 – помирають щороку від хвороб, пов’язаних із пасивним курінням.

Вчені зазначають, що куріння удвічі небезпечніше для організму, що росте, ніж для дорослого. Смертельною дозою для дорослої людини вважається одна пачка сигарет, викурена відразу, а для підлітків – півпачки.

Зараз через стрімкий розвиток технологій на заміну тютюновим виробам для куріння приходять електронні сигарети. Деякі виглядають як звичайні цигарки, а інші як USB-флешки, ручки та інші предмети повсякденного вжитку. Куріння електронних сигарет підвищує ризики виникнення хронічних хвороб, раку легень та серцево-судинних захворювань, оскільки містять шкідливі хімічні речовини, як-от важкі метали та канцерогени.

Використання ароматизованих рідин на регулярній основі може спричинити запалення дихальних шляхів, розвиток пухлин, а також знижує захисні функції організму щодо вірусних захворювань. Тому уявлення про безпечність цього виду паління – хибне. Споживачі електронних пристроїв для куріння також можуть наразитися на ускладнений перебіг хвороби у випадку інфікування COVID-19, адже вейпи, електронні сигарети та пристрої для нагрівання тютюну так само чинять шкоду дихальній та імунній системі.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, люди з серцево-судинними та респіраторними захворюваннями, що спричиненні курінням, мають більш високий ризик розвитку важких симптомів коронавірусної хвороби. Куріння є фактором ризику для будь-якої інфекції нижніх дихальних шляхів, а вірус, спричинений COVID-19, вражає, у першу чергу, дихальну систему людини.

Наразі безпосередній зв’язок між коронавірусом, курінням та недугою, яку воно провокує, у процесі вивчення. Однак, є очевидним взаємозв’язок між COVID-19 і здоров’ям серцево-судинної системи, оскільки куріння є основною причиною серцево-судинних захворювань у людей по всьому світі.

Не варто використовувати підміну понять та шукати інші способи кинути курити: електронні цигарки чи вироби з тютюну – все це негативно впливає на ваше здоров’я.

Найкращий та єдиний спосіб – це відмовитися від куріння загалом, скільки б вам не було років. Бережіть своє здоров’я!

Коростенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь