A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білокоровицька громада
Житомирська область, Коростенський район

Лейкоз великої рогатої худоби.

Дата: 20.02.2024 11:43
Кількість переглядів: 41

Фото без опису 

 

Лейкоз ВРХ - інфекційна хронічна хвороба пухлинної природи, яка характеризується злоякісним розмноженням клітин кровотворних органів з порушенням їх дозрівання, що зумовлює дифузну інфільтрацію різних органів і тканин та утворення в них злоякісних пухлин. Хвороба протікає повільно. Найчастіше хворіє велика рогата худоба в 4-8-річному віці, але хворіють і більш молоді тварини. 
      Збудником лейкозу ВРХ є онкогенний РНК-вірус з родини ретровірусів, який має близьку генетичну й антигенну спорідненість з вірусом Т-клітинного лейкозу людини типів 1 і 2  та Т-клітинного лейкозу мавп.
   Джерелом інфекції є хворі на різних стадіях тварини. Передача вірусу відбувається через кров, молоко, біологічні рідини, предмети, що містять лімфоїдні клітини тварини, а також сперму хворих на лейкоз биків.  Зараження телят може бути, як внутрішньоутробно, так і через молоко.
     На даний час, як  в Україні, так і в світі, не існує ефективних вакцин проти лейкозу великої рогатої худоби, і тому єдиним методом визначити хворобу та запобігти її розповсюдженню є лабораторні дослідження крові від тварин із наступним вилученням позитивно реагуючої худоби із загального стада.             
     Щороку спеціалістами ветеринарної медицини здійснюється забір крові від ВРХ для подальшого дослідження на лейкоз. Практикується подвірний обхід, а також, так звані “виводки”. Але, на жаль, не всі власники ВРХ усвідомлюють небезпеку від лейкозу,  та не дають можливості ветеринарним спеціалістам відібрати кров у своїх корів  для дослідження на лейкоз , а хворих тварин  намагаються залишити у власному господарстві. Перетримання з року в рік та випасання в здоровому стаді лейкозних тварин сприяє розповсюдженню лейкозу  худоби у приватних господарствах селян. 
     Вживання молока і м’яса  від хворих на лейкоз тварин заборонено. В процесі розвитку онкологічного захворювання в організмі тварини накопичуються шкідливі речовини, токсини. Збудник гине при термічній обробці, а від токсинів позбутися ніяк не можна, тому краще не їсти м’ясо і не пити молоко від корів, хворих на лейкоз, не давати його дітям.  
  ПАМ’ЯТАЙТЕ,  наше здоров’я у наших руках!!!                          

                Коростенське районне управління 
                      Головного управління  Держпродспоживслужби 
                В Житомирській області
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь