A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білокоровицька громада
Житомирська область, Коростенський район

ЯК ПОПЕРЕДИТИ ГІПЕРТОНІЧНУ ХВОРОБУ: 5 ПРОСТИХ ПРАВИЛ

Дата: 19.12.2023 13:37
Кількість переглядів: 76

Фото без опису
 

Гіпертонічна хвороба заслуговує пильної і постійної уваги  як з боку лікарів, так і з боку пацієнтів, оскільки вона здатна істотно погіршувати якість життя і приводити до розвитку важких ускладнень.

Різкий підйом артеріального тиску може провокувати сильні головні болі, значне зниження працездатності, атеросклероз артерій мозку, нирок і серця. Згодом такі порушення в будові і функціонуванні судин призводять до розвитку гіпертензивної енцефалопатії, аневризмам і розшарування аорти, злоякісною гіпертензії, ретинопатії і серцевої недостатності.

Вирішити таку проблему можливо за допомогою постійної профілактики гіпертонічної хвороби, яка має на увазі виконання ряду первинних і вторинних заходів.

5 правил первинної профілактики хвороби:

1. Зниження вживання солі (не більше 5-6 г в день).

2.  Раціональне харчування (обмеження споживання продуктів з великою кількістю тваринних жирів, не більше 50-60 г в день, і легкозасвоюваних вуглеводів).

3. Включення в щоденний раціон продуктів, багатих калієм, магнієм і кальцієм (курага, чорнослив, родзинки, запечена картопля, квасоля, петрушка, нежирний сир, жовтки курячих яєць).

4. Боротьба з гіподинамією (вправи на свіжому повітрі та щоденні заняття  лікувальною фізкультурою).

 5. Боротьба з ожирінням (намагатися схуднути різко не рекомендується: знижувати масу тіла не більше, ніж на 5-10% в місяць).

   Первинна профілактика гіпертонічної хвороби показана всім людям (особливо з груп ризику), у яких показники артеріального тиску знаходяться в межах допустимої норми (до 140/90 мм рт. ст.) і захворювання ще не почало розвиватися.

   Вторинна профілактика гіпертонічної хвороби показана пацієнтам, у яких артеріальна гіпертензія встановлена, як діагноз. Вона спрямована на зниження показників артеріального тиску, попередження гіпертонічних кризів та профілактику вторинних змін в органах і розвиток ускладнень.

   Комплексні заходи профілактики гіпертонії дозволяють тримати артеріальну гіпертензію під постійним контролем та істотно знижують ризик розвитку різних важких ускладнень.

Пам’ятайте, що при вперше виявленому підвищеному  артеріальному тиску необхідно звернутися до сімейного лікаря  та негайно пройти відповідне обстеження.

 

 Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь