Білокоровицька громада
Житомирська область, Коростенський район

Як не стати об’єктом злочинних зазіхань

Дата: 17.03.2021 10:15
Кількість переглядів: 557

Фото без опису

Одним із основних обов’язків державних органів, у тому числі і правоохоронних, є створення прийнятних умов життя для осіб похилого віку, а також забезпечення їх безпеки та захисту від злочинних проявів.

Практика показує, що відносно літніх людей, особливо самотніх найчастіше вчиняються такі злочини,  як крадіжки. При цьому, способи проникнення до житла є досить різноманітними. Зрозуміло, що убезпечити себе від грабіжників на всі 100% неможливо. Але дотримуючись елементарних правил ви можете захистити себе та своє майно:

  • виходячи з дому обов’язково зачиняйте вікна  та двері помешкання;
  • не слід зберігати значні суми грошей чи ювелірні вироби в одному місці;
  • обмежте коло осіб, яким відомо про цінності, що зберігаються у вас.

Досить часто, з метою проникнення до житла та заволодіння грошима громадян, правопорушники представляються працівниками різних установ, у тому числі комунальних служб, органів соціального захисту тощо.

  • не слід поспішати відчиняти двері незнайомим людям;
  • не треба соромитись та слід попросити пред’явити документи.

Роздивившись посвідчення по можливості слід перевірити повноваження співробітника подзвонивши в організацію, яка його надіслала, навіть якщо незнайомець ввічливий і називає вас по-батькові.

  • зробіть для себе список всіх екстрених телефонів: поліції, пенсійного фонду, газової, соціальної, медичної служби, сімейного лікаря, дільничного інспектора.

Такий список краще зберігати на видному місці, тоді ви зможете швидко набрати потрібний номер і з'ясувати необхідну інформацію або звернутися за допомогою.

 Досить поширеним на сьогодні залишається телефонне шахрайство, коли злочинці телефонують на випадкові номери, як правило у вечері або вночі, та повідомляють громадянам, що їхній родич потрапив до органів поліції та для його звільнення від кримінальної відповідальності чи відшкодування наслідків спричиненого ним ДТП необхідні гроші, які жертва шахрайства добросовісно переводять на банківську картку або сім-карту, номер якої надають правопорушники. Дана схема шахрайських дій є досить простою, але вирішальними тут є фактори несподіванки та гра на емоціях потерпілого.

  • в жодному разі не слід панікувати та необхідно «взяти себе в руки»;
  • не називайте своїх близьких на ім’я, а попросіть незнайомців назвати прізвище, ім'я, по батькові і дату народження затриманого родича, адже такою інформацією злочинці навряд чи володіють, а номер набрали шляхом випадкового набору;
  • спробуйте негайно передзвонити нібито затриманому родичеві та з’ясувати чи з ним все гаразд.

При цьому слід врахувати, що інколи передбачливі шахраї можуть попросити не відключати телефон, щоб позбавити вас такої можливості, або змінити голос і представитись затриманим родичем.

Інколи кривдник може жити у вашому ж будинку чи по сусідству. Існують випадки коли близький родич відбирає кошти людини похилого віку для своїх власних потреб не турбуючись про подальше існування своїх «жертв». 

   Звертаємось до всіх жителів Білокоровицької територіальної громади, якщо ж стосовно вас, вашого родича, сусіда, або ви просто стали свідком коли хтось здійснює вищевказані протиправні дії стосовно людей похилого віку,особливо самотніх, просимо вас негайно звертатися до поліції або органів місцевого самоврядування.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь