A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білокоровицька громада
Житомирська область, Коростенський район

Захист прав боржників при стягненні боргів колекторськими фірмами.

Дата: 20.07.2020 09:45
Кількість переглядів: 2607

Фото без опису

Попереджений - значить озброєний!!! Останнім часом жителі Білокоровицької сільської об’єднаної територіальної громади активно обговорюють питання колекторів і яку «радість» вони приносять в життя білокорівчан. Частішають випадки самогубства людей, які не в силах повернути борг за кредитом! Вже відомо, основна функція колекторів – стягнення боргів з боржників. Враховуючи наслідки карантину, коли тисячі українців, в тому числі і жителі Білокоровицької громади, були вимушені тимчасово припинити трудову діяльність, внаслідок чого, роботи у колекторських установ побільшало. Улюбленим методом впливу колекторів є психологічний тиск на боржника і членів його сім'ї: практикуються і нічні дзвінки додому, і дзвінки на роботу, і дзвінки близьким, і листи, що містять відверті погрози, і навіть візити за місцем проживання боржника. У більшості випадків такі дії є незаконними. Якщо фізична особа постраждала від таких дій з боку колекторів, їй потрібно звернутися із заявою про вчинення кримінального правопорушення до поліції.

Часто жителі громади задаються питанням, яким чином відомості про громадян опиняються у колекторів?

- Банк, в активах якого значаться проблемні заборгованості, як правило, передає право вимоги по кількох сотнях, а то й тисячах проблемних договорів підписанням однієї угоди – договору факторингу. Колектори, отримавши таким чином права та реєстраційні дані клієнтів-боржників, розгортають цілий комплекс заходів, спрямованих на примус боржників до виплати заборгованостей за такими договорами, причому суми вимог часто-густо в рази вищі фактичної вартості такої заборгованості. Слід зауважити, що дії багатьох таких колекторів протизаконні та з ними можна і навіть потрібно боротися. Набагато краще спробувати владнати справу на початковій стадії. І перше, що потрібно зробити, – це з’явитися до банку та звернутися до менеджера з проханням укласти додаткову угоду за своїм кредитом у плані тимчасової відстрочки платежу. Якщо цей момент упущено і сума боргу є «непідйомною», також є сенс звернутися до банку, але вже з пропозицією реструктуризації заборгованості. Це дасть змогу перерахувати заборгованість та встановити новий графік платежів. Та коли людина вже стала жертвою пильної уваги колекторів і зіткнулася зі свавіллям з боку таких компаній, найкращим варіантом буде звернутися до компетентного юриста за допомогою. Це дасть змогу професійно проаналізувати ситуацію та, враховуючи всі обставини справи, сформувати план дій, який захистить права позичальника.

Що робити, якщо дзвонять вночі, турбують рідних, близьких, сусідів, керівництво і колег на роботі?

         - Звертайтеся у поліцію та до суду. Масові дзвінки боржнику – це одна з методик, до якої досить часто вдаються колектори. Для цього обирається час, коли людина найбільш психологічно вразлива, іноді це можуть бути й дзвінки серед ночі. Часто застосовується тиск на близьких, розповсюдження негативної інформації за місцем навчання або роботи з метою створення важкої атмосфери навколо боржника. Також можуть погрожувати здоров’ю, майну боржника або членам його сім’ї. Всі ці дії і нині є незаконними.

Кримінальним кодексом України передбачається відповідальність за вимогу передачі чужого майна, чи права на майно, або вчинення інших дій майнового характеру з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами (стаття 189). Обмеження прав, свобод або законних інтересів цих осіб, пошкодження чи знищення їхнього майна або майна, що перебуває в їхньому віданні чи під охороною, а також розголошення відомостей, які потерпілий чи його близькі родичі бажають зберегти в таємниці, також не допускається. Стаття 355 Кримінального кодексу України передбачає відповідальність за примус до виконання або невиконання цивільно-правових зобов’язань – точніше, за вимогу виконати чи не виконати договір, угоду чи інше цивільно-правове зобов’язання з погрозою насильства чи знищення майна. Слід пам’ятати, що будь-який кредит – це цивільно-правові відносини. Їх вирішення лежить у цивільному правовому полі, і за невиконання зобов’язань перед кредитором кримінальної відповідальності не передбачено. Дуже часто маємо приклади незаконного розповсюдження конфіденційної інформації, а іноді й інформації, яка принижує гідність, за місцем проживання клієнта, його близьких, місцем роботи. При цьому необхідною передумовою вчинення впливу на близьких, друзів та колег є наявність інформації про цих осіб, їхні телефони, адреси місця проживання та роботи. Однак стаття 32 Конституції України визначає, що ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України. А отже, збирання, зберігання, використання та поширення особистої інформації про особу без її згоди є прямим порушенням чинного законодавства. Це тягне за собою кримінальну відповідальність – стаття 182 КК України (порушення недоторканності приватного життя).Іноді, не домігшись бажаного результату, колектори навідують боржника за місцем проживання. З практичних міркувань найчастіше вранці або ввечері. Часто-густо довго й нав’язливо ведуть агресивні роз’яснення, а також люблять ходити по сусідах, родичах, роботодавцях, поливаючи брудом боржника. За цих обставин найбільш розумним буде не вести жодного діалогу з такими особами, викликати правоохоронні органи та порадити «гостям» звертатися до суду.

А чи є сенс захищати свої права у суді, адже борг насправді існує?

-Колекторські компанії здебільшого не зацікавлені у зверненні до судової системи, оскільки через складність та тривалість судових розглядів вони не досягнуть швидкого і ефективного для них результату. Тут слід пам’ятати, що колекторів найбільше цікавлять ті категорії боргів, у яких боржники виявляються полохливими, неосвіченими і довірливими. Будь-яка загроза з боку колекторської компанії щодо продажу вашого житла з метою закриття кредиту, не має під собою основи. Винятком може бути лише заставний кредит.

Потрібно зазначити, що будь-які заходи з примусового стягнення заборгованості можуть вживатись виключно:

– органами Державної виконавчої служби;

– за рішенням суду, що набрало законної сили;

– за умови подачі виконавчого листа і відкриття виконавчого провадження;

– із дотриманням усіх офіційних процедур, передбачених Законом України «Про виконавче провадження».

Нічого із вищезазначеного колектори робити не мають права. Водночас вони мають право звернутися до суду із метою стягнення переуступленого їм боргу й у випадку позитивного рішення суду звертатися до виконавчої служби для стягнення заборгованості. На заяви, якщо сума боргу щомиті зростає і вже сягає в рази більшої суми, ніж тіло кредиту, також не варто реагувати з острахом. Законом передбачено правові підстави для можливості зменшення судом розміру збитків та неустойки. Згідно з частиною 3 статті 551 Цивільного кодексу України розмір неустойки може бути зменшений за рішенням суду, якщо він значно перевищує розмір збитків, та за наявності інших обставин, які мають істотне значення. З огляду на судову практику є можливим зменшення розміру неустойки до 50% суми основної заборгованості. Є й інша правова підстава. Згідно з частиною 2 статті 616 Цивільного кодексу України суд має право зменшити розмір збитків та неустойки, які стягуються з боржника, якщо кредитор умисно або з необережності сприяв збільшенню розміру збитків, завданих порушенням зобов’язання, або не вжив заходів щодо їх зменшення.

Слід пам’ятати, що загальний строк позовної давності по кредиту обмежений трьома роками (ст. 257 ЦК України). До вимог про стягнення неустойки (штрафу, пені) застосовується позовна давність у один рік (ст. 258 ЦК України). Якщо все ж таки банк подав до суду після закінчення трьох років для стягнення заборгованості, є сенс заявити клопотання про застосування наслідків закінчення строків позовної давності по кредиту.

У своїй діяльності колектори часто застосовують методи, які є незаконними та порушують права боржників, тому при спілкуванні з такими особами необхідно перш за все чітко знати свої права та зрозуміти межі діяльності таких компаній, які іноді вдаються до злочинів з метою стягнути борг. Отже, законним цивілізованим методом стягнення боргу є звернення до суду.

 

За свої гроші варто боротися.

 

Та краще, звичайно, взагалі не робити боргів.

 

 

Матеріал підготовлено в рамках проєкту "ФінГрамота: час звернути увагу!" активне посилання на умови  https://delta-finance.com.ua/konkurs-ua.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь